Zero Kitap’ın sahibi Ahmet Boratav, Demirören Yayınları’ndan çıkan Antoine Ignace Melling’in ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı eserini ve sektördeki son durumu değerlendirdi. Eserin çok özenle hazırlandığını söyleyen Boratav, “Demirören Yayınları’nın çıkartmaya başladığı prestij yayınları gerçekten çok önemli. Baskı kaliteleri çok iyi, satışında kitapçılar ile sahafları desteklemesi de önemli. Çünkü satış kanalları bunlar. Yani Demirören Yayınları piyasayı olumlu yönde destekliyor. Cumhuriyet’in kuruluşundan beri bu tür kitapları basan Türk Tarih Kurumu vardı. Bir de 1976 – 1977’lerde başlayan Arkeoloji ve Sanat yayınları vardı. Türk Tarih Kurumu ve Arkeoloji ve Sanat yayınlarının o dönemde bu işe başlamaları çok önemli. Ama daha sonra akademik, kazı raporu gibi çok satılmayan kitaplar bizim matbaamıza yönelmeye başladı. Zaten şu anda da popüler kitaptan çok, daha az basılan, fiyatları yüksek olan sadece kütüphaneler tarafından alınan ve daha akademik kitaplar basan bir yayınevindeyiz. Ayrıca her yayınladığımız kitabı kendi kütüphanemize koyuyoruz. Ama keşke talep olsa, bu kitaplar da satılsa. Maalesef giderek kitaba talep düşüyor. Ben her bastığım kitabı özellikle koleksiyonumda saklıyorum” dedi.
“PDF PAYLAŞILINCA KİTAP AZ SATILIYOR”
Yayıncılık hayatının planlı başlamadığını ve yayıncılıktan önce matbaacı olduğunu belirten Boratav, şu anda yayın portföyünün tamamen arkeoloji, sanat, sanat tarihi olduğu için daha çok akademik kitapların oluşturduğunu ifade etti. Boratav, “Bu yüzden müşterilerimizin çoğunluğu kütüphaneler veya profesyoneller. Kazı kütüphaneleri ve enstitüler dışında daha az sayıda arkeoloji öğrencilerine hitap eden el kitapları da yapıyoruz. Arkeoloji öğrencileri, tarih, sanat tarihi meraklıları gibi dar bir tüketici kitlemiz var. Gençlerin kitaba ve kitabevine ilgisi maalesef pek yok. Çünkü doğal olarak teknoloji geliştikçe fiziki kitaba talep daha az oluyor. Dijital olarak yayınları çoğaltmak kolay olduğu için eskiden olduğu gibi fotokopi ile çoğaltmak korsan sayılabilir. Şimdi PDF olayı var. Bu tabii yayıncıları çok sıkıntıya sokan bir şey. PDF paylaşılınca kitap az satılıyor. Kitap az satılınca az basılıyor. Az basılınca maliyet artıyor. Maliyet arttıkça satış daha da düşüyor. Bu tam bir kısır döngü. Eskiye göre olay artık dijitale dönmeye başladı. Dijitale döndükçe ise fiziki kitap satışları da düştü. Dijital kitap satışları düştükçe tirajlar düştü ve birim maliyetler arttı. Birim maliyetleri arttıkça satışlar azaldı. Aslında böyle bir kısır döngü var. Bir geçiş aşamasındayız. 5 – 10 yıl içinde artık tamamen her şey dijitale geçecek. Ona göre kendimize adapte etmek zorunda kalacağız gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
“BİR KİTABIN KOLEKSİYON DEĞERİ ÖZGÜN İÇERİĞİNE BAĞLIDIR”
Bir kitabın koleksiyon değeri olması için içeriğinin de sağlam olması gerektiğini söyleyen Boratav, “Özgün bir içeriği olması lazım. Bir de koleksiyoncuların ilgisine göre tirajının az olması ve nadir bulunur olması gerekir. Ama çok basılan popüler yayınların ilk baskılarını koleksiyon yapan insanlar var. Bunlar önemli. İmzalı ve ithaflı olması da önemli. Hatta yazarından başka bir önemli yazara ithaf da olursa biraz daha önemli hale geliyor. Çeşitli faktörleri var. Ama en önemlisi iyi bir içeriğinin olması, kaliteli baskısı ile cildinin olması ve nispeten az sayıda basılmış olması” şeklinde konuştu.
“GÜNÜMÜZDE ESKİSİ GİBİ PRESTİJ KİTAPLARA İLGİ VAR”
Prestij kitapların online olarak satın alınmasıyla alıcıların daha kolay alışveriş yaptığını söyleyen Boratav, “Ama bu tür prestij kitaplar için meraklı olan insanlar kitabı elinde tutmak ister. Yani gerçek kitap sevgisi olan insanlar kitabı elinde tutmak ister. Onlar zaten her zaman kitapçılara geliyor. Belli bir ölçüde de artık online olarak satışlar artmaya başladı. Günümüzde eskisi gibi prestij kitaplara ilgi var. Ama prestij kitaplarda pazarlama daha önemli. Yani aktif pazarlama daha etkili oluyor. Artık insanlar yerlerinden kalkıp kitabevlerine pek gitmiyorlar. İnternet sitelerinden takip ediyorlar. Ama kitabı eline almadığı için de tam güvenemiyor. Çünkü pahalı bir kitap. Yeni usül ise ilgili kişilere gidip bir kitabı bizzat göstermek yani aktif olarak satmak daha önemli gibi geliyor” diye konuştu.
“DEMİRÖREN YAYINLARI’NIN ÇIKARTMAYA BAŞLADIĞI PRESTİJ YAYINLARI ÇOK ÖNEMLİ”
Demirören Yayınları’nın Antoine Ignace Melling’in ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı eserinin çok özenle hazırlandığını aktaran Boratav, “Demirören Yayınları’nın çıkartmaya başladığı prestij yayınları gerçekten çok önemli. Baskı kaliteleri çok iyi ve bunların satışında kitapçılar ile sahafları desteklemesi de önemli. Çünkü satış kanalları bunlar. Yani Demirören Yayınları piyasayı olumlu yönde destekliyor. Örneğin Antoine Ignance Melling’in A Picture Voyage to Constantinople kitabı yeniden basıldı. Bu çok kaliteli bir baskı ve çok kaliteli bir cilt. Bugüne kadar alamamış olan kitap meraklıları için çok önemli bir yayın. Eski bir matbaacı olarak söylüyorum Melling’in kitabının baskısı gerçekten çok iyi. Seçilen kağıt, baskı kalitesi, orijinal, arşivlerden alınıp, renk ayrımı düzgün yapılmış. Mükemmel bir cilt ile gerçek bir koleksiyon kitabı” dedi.